Mallikuva Munsalan puvusta |
Beppo oli löytänyt upean Munsalan puvun kirpputorilta (mainittakoot vielä, että edulliseen hintaan). Puku oli päällisin puolin hyvässä kunnossa, mutta sisäpuolelta se ei niinkään. Pukujen olkasaumat oli mitä erikoisemmin lyhennetty, puvun helmaosassa oli reikiä ja purkaumia. Myös paita oli hyvin kulunut.
Aloitin kysymällä kuitenkin neuvoa asiantuntijalta, eli äidiltäni, joka on joskus kutonut kankaita kansallispukuihin. Hän neuvoi ja antoi hyviä vinkkejä miten niinkin arvokasta tekstiiliä tulisi kohdella.
Ensimmäinen työvaihe oli ratkoa olkasaumat kummallisista kavennuksista ja laittamalla ne oikein. Puku oli eittämättä kuulunut varmasti joko; huonoselkäiselle ihmisille, lapselle tai ei niin omeplutaitoa osaavalle henkilölle. Pukua korjatessa oli mielenkiintoista huomata, miten sitä oli työstetty. Suurimmaksi osaksi ompelin pukua käsin, joitain ompeleita kuitenkin ompelin koneellani esim olkasaumat. Paidasta jouduin vaihtamaan kauluskaistaleen kokonaan, sillä se oli niin hapristunut, että neppareiden ompelukin oli täysi mahdottomuus. Tämän lisäksi siirsin myös nappeja, sillä vuori pilkisti miehustasta ikävästi esille.
On hyvä muistaa, että jos kansallipuvun saa jostain hankittua niin on hyvä tarkistaa puvun kunto ja mahdolliset hoito-ohjeet. Maalaisjärjen käyttö on siis sallittua ja ohjeita löytyy aina netistä. Ei siis kannata sulloa pukua pesukoneeseen, ei edes paitaa tai essua. Tämän lisäksi pukua EI saa jättää auringonvaloon. Ulkona kuivaus ja tuuletus on hyvä asia, mutta ei auringonvaloon! Monissa puvuissa huomaa värieroja paikka paikoin.
Lisätietoa saa kansallispukujen nettisivulta ja itsekin voin vastata parhaan taitoni mukaan ^_^.
Olkasaumojen korjausta |
Olkasaumat korjattuna, ennen vuoren ompelua kiinni |
Keskietu saumaa olivat vuodet kohdelleet julmasti |
Valmis kokonaisuus |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti